понеделник, 24 януари 2011 г.

Hard Bartock

От няколко седмици си търся повод да публикувам връзка към един клип, който много ме грабна още при първото гледане. Днес май поводът дойде. Ако ви се гледа нещо готино и хич не ви се чете, просто скролвайте до края на текста.

В последните дни загледжах упорито едно списание на витрината на една книжарницата. Все се случваше така, че или нямах пари в себе си, или нямах време. Когато и двете бяха налице, книжарницата не работеше. Днес най-накрая трите предпоставки се събраха.

Ето как се стигна дотам, че цял ден в чантата ми (и в главата ми) се блъскаха тези две неща:

извънредно издание на списанието Rock Classics, посветено на светата троица на рока* - Led Zeppelin, Deep Purple & Black Sabbath и от друга страна партитурата на Бела Барток - 2. Соната за цигулка

Забавното е, че вчера тъкмо бях попаднал на една на пръв поглед доста странна статия. Заглавието е доста еднозначно - "Guitar Hero е съвременната камерна музика". За тези, които не са съвсем в час с геймърските тенденции - Guitar Hero е игра, предназначена за конзоли като PlayStation, xBox & Wii. Джойстик/контролер замества инструмените. На екрана вървят инструкции кои копчета в каква последователност и в какви комбинации да бъдат натискани. Колкото по-точно и ритмично се справя играчът, толкова повече точки получава. А и музиката звучи по-добре. 

Според авторите играта може да се разглежда като модерно продължение на буржоазната традиция от 19 в. за домашно съвместно музициране. Вместо Хайдн, Моцарт и Шуберт обаче, се свирят композиции от репертоара на AC/DC, Guns N' Roses или Metallica. Логичната стъпка, продължава текстът, е авторите на подобни игри, да започнат да включват и класически композиции. Цитира се и британско изследване, според което от 12 млн. деца, играли Guitar Hero, 2,5 млн са започнали да свирят на "истински" инструмент, под въздействието на контакта си с играта

Между другото се споменава, че някои групи и издателски компании междувременно печелят повече от продажбата на лицензи за подобни компютърни игри, отколкото от "истинкси" носители (дискове, mp3 и т.н.). Статията завършва (според мен) по доста тежкарски начин. Странно, но вярно: с Guitar Hero започна нова музикална епоха.

Ето и клипът, обещан в началото на публикацията.
 
* - Ако се чудите къде е връзката на трите рок-банди с камерната музика: според мен Led Zeppelin са един от най-добрите квартети съществували някога. Перфектно сработени и винаги свирещи с много вдъхновение. Без значение дали в студиото или на сцената.

Няма коментари:

Публикуване на коментар